Body-oriented therapy

English version

Hoewel het zelfherstellend vermogen van je lichaam groot is, kan het soms iets niet vanzelf oplossen en is er hulp van een lichaamsgerichte therapeut nodig. We zijn geneigd ons te focussen op dat wat ons verstand ons vertelt, maar vergeten vaak ons lichaam. Juist in ons lichaam slaan we de stressvolle informatie op die we tijdens een overweldigende ervaring meemaken.


    Myofascial Energetic Release (MER)

                Dit is een lichaamsgerichte vorm van traumatherapie. Het is een integratieve, diepgaande vorm van emotioneel lichaamswerk. Je leert ruimte maken om aanwezig te zijn in je lichaam en erin te ontspannen, het te leren kennen en de informatie die je lichaam geeft te leren volgen. Met een veilige aanraking gaan we laag voor laag de weg terug naar binnen, naar die plekken waar pijn en trauma opgeslagen zijn. Naar die plekken in het fascia (bindweefsel) waar de gestolde beweging kan worden afgemaakt en ontladen. Pas wanneer je lichaam weer veilig voelt, kan ook je brein zich veilig voelen. Met ademwerk en ontladingsoefeningen maken we steeds opnieuw voeling met de opgeslagen spanningen of trauma's in je lichaam. Stapsgewijs en in jouw tempo integreren we de overweldigende ervaring die je in het verleden hebt opgeslagen in je lichaam. Deze interventie bezit het vermogen om acute en chronische fysieke pijn te verlichten en tegelijkertijd de somatische uitingen van emotionele en mentale pijn te behandelen. Je wordt uitgenodigd om proactief te zijn in deze sessie.

                De opvattingen achter deze integrale werkwijze is het uitgangspunt dat psychische spanningen lichamelijk beleefd worden: lichaam en geest beïnvloeden elkaar. Emoties die je jarenlang blokkeerden leer je te accepteren en de positieve functie ervan te waarderen. Vanuit deze acceptatie kan de bevroren emotionele pijn smelten.


    Trauma Releasing Exercises (TRE)

                Dit is een andere lichaamsgerichte methode. Het helpt diepliggende spierspanning, veroorzaakt door inspanning, stress of trauma, los te laten. Door middel van een natuurlijk trilmechanisme in spier- en bindweefsel wordt spanning afgevoerd en zal er weer ruimte komen voor herstel en veerkracht.  

                Vrijwel iedereen kent de spontane trillingen en bewegingen van het lichaam na een intense gebeurtenis of bij hevige stress. Vaak wordt dit trillen als lastig en nutteloos ervaren en proberen we het te onderdrukken. Dr. David Berceli, de grondlegger van TRE, ontdekte dat deze trillingen juist belangrijk zijn om de spanning in het lichaam los te laten en de rust in het zenuwstelsel te herstellen. Trillen is geen onderdeel van het probleem maar een onderdeel van de oplossing. Het is onze natuurlijke herstelreflex. De spiertrillingen die je met TRE zelf op gang brengt, worden over het algemeen als plezierig en ontspannend ervaren maar kunnen ook emoties oproepen. Het is een methode voor een gezonde emotionele zelfregulatie. Wanneer je het op een goede manier aanleert, kun je het naar behoefte zelfstandig gebruiken. Het geeft je regie over jouw eigen stressregulatie.

                Deze sessie sluiten we af met verschillende Qi Gong oefeningen. Qi Gong is een oude Chinese bewegingsleer met als doel gezond te blijven of te worden. Elke oefening is erop gericht om de levensenergie te laten stromen en zo de balans in lichaam en geest te herstellen en bevorderen. De rustgevende en langzame meditatieve bewegingen helpen je om de opgedane emoties tijdens de TRE beter te integreren.