Mind

English version

Wanneer woorden tekortschieten wordt een overweldigende ervaring soms opgeslagen in de vorm van kwellende beelden die terugkeren als nachtmerries en flashbacks. Psychische gevolgen van een traumatische gebeurtenis kunnen variëren van angst, depressies of herbelevingen. Ook kunnen er problemen ontstaan met concentratie, sociale isolatie, een slechte zelfbeeld een gebrek aan emotionele controle of problemen in de relatie

    Eye Movement Desensitization Reprocessing (EMDR)

                Dit is een sterke behandelmethode voor mensen die een of meerdere nare, schokkende of levensbedreigende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Het wordt voornamelijk toegepast bij klachten als gevolg van trauma of PTSS. Het helpt je weer op weg als het niet lukt om een heftige gebeurtenis goed te verwerken. Deze techniek is bijzonder effectief en zorgt ervoor dat jouw trauma je niet meer in de weg staat. Dit kan in relatief korte tijd, zonder uitgebreide gesprekken. Hoe fijn zou dat zijn?

                Het combineert succesvolle elementen van andere therapieën, waaronder gedragstherapie en cognitieve therapieën, met een afleidende taak zoals het met de ogen volgen van de vingers van de begeleider. Hierdoor wordt het natuurlijke verwerkingssysteem in de hersenen gestimuleerd. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van EMDR bij PTSS. Het is daarmee een van de meest geëvalueerde behandelingen op het gebied van psychisch trauma. Bij enkelvoudig trauma is de lading van de nare ervaring vaak al na enkele sessies verdwenen. Bij complexere problematiek en bij mensen die langdurig trauma hebben meegemaakt duurt de behandeling langer.

    Resource Development & Installation (RDI)

                Dit is een interventie om je persoonlijke draagkracht te vergroten. Tijdens deze sessie werken we met positieve ervaringen en het toevoegen van hulpbronnen en kwaliteiten zodat je moeilijke situaties weer aan kan. Je richt je juist op het versterken van kwaliteiten en vermogens die jij al bezit. Te denken valt aan zelfwaardering, lef, kracht, relativeringsvermogen, humor etc. Het kan ook ingezet worden als een voorbereidende vorm op EMDR. Bijvoorbeeld om je meer draagkracht te geven voor een EMDR sessie.

                RDI is ook geschikt als losstaande therapievorm. Het is fijn om je te richten op vermogens die jij al bezit. In enkele sessies verstevig je deze vermogens zodanig dat je obstakels met meer zelfvertrouwen kunt nemen, bijvoorbeeld bij spreekangst, presentatie angst, onzekerheid bij het overleggen met superieuren, het moeten aangaan van moeilijke gesprekken of onzeker zijn in het functioneren in een groep. Het is ook bewezen effectief bij faal angst, schaamte of een minderwaardigheidscomplex.

    Body Tapping Technique (BTT)

                Wetenschappelijke studies laten zien dat door te tappen het brein en het lichaam negatieve emoties en stress losgelaten. Daarnaast kalmeert en reguleert het ons centrale zenuw systeem.

                Het principe is simpel. We zitten tegenover elkaar en ik ga trommelen op je vingers. Daardoor komt er rust en ontstaat er een gevoel van veiligheid. Dit geeft ruimte voor denkopdrachten die ik je vervolgens geef. Je leert om de belemmering of blokkade die je voor je voelt staan, naast je te plaatsen. Het issue mag er wel zijn, maar mag je niet het zicht ontnemen op jouw ontwikkelpad. Met de denkopdrachten zet je het issue dus naast je. Zo kun je ermee werken zonder dat het je belemmert. Deze sessie is fijn omdat het je gelijk in beweging brengt. Het is laagdrempelig, levert onmiddellijk resultaat op en werkt vanuit een positieve insteek. We kijken naar de mogelijkheden. Je maakt op een ontspannen wijze meer verbinding met jezelf en je levensweb. Je brengt je zelfbeeld in balans met de ontwikkelfase waar je op dat moment in verkeert. En je voelt je vrijer om je creativiteit te laten stromen, zodat je met jouw vraagstukken aan de slag kunt.

                We leven in een tijd van grote vraagstukken over hoe we met elkaar en met de aarde om moeten gaan. Dit levert stress op, omdat de toekomst onzeker is en de vraagstukken complex zijn. Deze manier van werken helpt bij deze stress en bij de gevolgen daarvan zoals slapeloosheid, burn-out klachten, pliocene wanhoop, ecologische angsten of klimaatangst.